Донација Владе Јапана Дому Кулина

Дом Кулина > Vesti > Донација Владе Јапана Дому Кулина

Данас је у дому у Кулини одржана свечаност поводом примопредаје донације у оквиру пројекта опремања Дома за смештај одраслих лица Кулина. За набавку специјалног возила за инвалидна лица, агрегат и пет лифтова за инвалидска колица Влада Јапана извдвојила је око 69 хиљада евра.

Свечаности је присуствовао амбасадор Јапана у Србији, Његова екселенција Ђуићи Такахара, као и државни секретар Ненад Нерић и председник општине Алексинац Ненад Станковић.

Амбасадор Такахара је истакао да дубоко поштује континуирани рад, посвећеност и бригу запослених према корисницима. Претпостављам да се сусрећу са много изазова и потешкоћа да би обезбедили сигурно и адекватно окружење за своје штићенике, додао је он. Такахара је објаснио да су упркос свим техничким проблемима и недостацима, попут недостатка лифтова или адекватних возила за превоз особа са инвалидитетом, запослени успевали да пацијентима пруже потпуну услугу и олакшају им свакодневни боравак у установи.

– Овим пројектом обезбеђено је возило адаптирано за превоз особа у колицима, што ће дому омогућити да безбедно превози своје кориснике. Постављени су и неопходни лифтови за степениште, па очекујем да ће то смањити оптерећење запосленима. Драго ми је што чујем да сада многи корисници могу изаћи у башту захваљујући тим лифтовима – поручио је амбасадор Јапана у Србији.

 


Пројектом је обезбеђен и нови агрегат, па ће корисинима од сада бити топло и током јаких зима, а припремање оброка и медицински прегледи неће бити угрожени чак и када не буде струје.

– Влада Јапана разуме да је пружање помоћи ради смањивања диспаритета између урбаних и руралних области од велике важности за развој Србије. Исто тако, мишљења смо да је неопходно пружити подршку друштвено рањивим људима. Стога, ће Влада Јапана наставити своју подршку за реализацију пројекта директне користи угроженим људима, поготову у руралним крајевима, са циљем да се побољша основна социјална брига у Србији – каже Такахара, који верује да ће након овог пројекта пријатељски односи између Србије и Јапана бити додатно ојачани.

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, социјална и борачка питатања Ненад Нерић говорио је о досадашњој сарадњи Србије и Јапана у реализацији пројеката који ће допринети економском и социјалном развоју земље.

– Иако је овде било речи о конкретној опреми и износима донације у еврима, морам да нагласим да се подршка Јапана Србији не може мерити новцем. Србија и Јапан су две пријатељске земље које се годинама уназад узајамно подржавају и уважавају, а два народа, иако географски на различитим меридијанима негују пријатељске односе и ту раздаљину превазилазе добром намером и жељом да се помогне сваком ко је у невољи. Поносни смо на сарадњу са амбасадом Јапана у Србији и захвални на личној посвећености амбасадора на унапређењу свеобухватних билатералних односа између наше две земље – навео је Нерић.

Председник општине Алексинац Ненад Стаковић у име локалне самоуправе захвалио је на помоћи у опремању Дома за смештај одраслих лица у Кулини.

– По правилу су то добре ствари због којих се окупљамо тако често овде и ја бих искористио прилику да се у име локалне самоуправе у Алексинцу захвалим јапанској амбасади и његовој екселенцији на подршци и донацији коју су пружили овом дому, а то ће много значити пре свега корисницима услуга овог дома – напоменуо је Станковић.

 

У име запослених и корисника услуга ове установе Влади Јапана захвалио се и директор Дома за смештај одраслих лица у Кулини магистар Војкан Станојевић, са надом и уверењем да ово није крај успешне сарадње.

Извор: ALPRESS

Calendar
септембар 2023.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930