Donacija Vlade Japana

Дом Кулина > Vesti > Donacija Vlade Japana

U Vladi Srbije danas su potpisani ugovori o donaciji  Vlade Japana ustanovama u oblasti obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite u našoj zemlji u iznosu od 459.016 evra, a koja ima za cilj unapređenje kvaliteta pružanja usluga u pomenutim sektorima.

Sredstva su namenjena domovima zdravlja u Merošini i Malom Crniću, osnovnim školama u Tutinu i Kuršumliji, JKP „Senta“, Domu za smeštaj odraslih lica Kulina, kao i Savezu slepih Srbije, a ugovore je sa predstavnicima ovih ustanova potpisao ambasador Japana u Srbiji Ðuići Takahara.

Državni sekretari Ministarstva zdravlja i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja – Berislav Vekić i Nenad Ivanišević izrazili su zahvalnost Vladi i narodu Japana na ovoj pomoći, ali i na svim dosadašnjim donacijama.

Vekić je naveo da je današnjom donacijom u sektoru zdravstva, kroz opremanje dva doma zdravlja, izdvojeno ukupno 120.000 evra za nabavku ultrazvučnog aparata, ambulantnih vozila, autoklava i seta opreme za fizikalnu medicinu.

Ivanišević je podsetio na to da je Japan svojim donacijama pomogao i u rešavanju migrantske krize, ali u saniranju posledica prošlogodišnjih katastrofalnih poplava u našoj zemlji.

Takahara je poručio da će se pomenuti projekti realizovati kroz program direktne podrške lokalnim zajednicima i nevladinim organizacijama, uz napomenu da je od 1999. godine više od 180 projekata tog tipa sprovedeno u Srbiji, uglavnom u zdravstvu, obrazovanju, socijalnoj i zaštiti životne sredine.

On je, podsećajući na to da su danas potpisani ugovori za sedam projekata, naveo da je program namenjen brzoj mobilizaciji novčanih sredstava za sprovođenje projekata kako bi se ostvarila dobrobit za lokalno stanovništvo, iako su sredstva po pojedinačnom projektu ograničena.

Prema njegovim rečima, projekti u oblasti zdravstva obezbediće ambulantna vozila i medicinsku opremu za dva doma zdravlja, a cilj je da se podigne nivo pružanja zdravstvenih usluga.

Kada je reč o projektima u oblasti obrazovanja, ambasador je rekao da će se renoviranjem dve osnovne škole stvoriti bolji uslovi za učenje, dok će u sektoru zaštite životne sredine zamena starog kamiona za odvoženje smeća novim vozilom poboljšati javnu higijenu u opštini.

Takahara je naveo i da projekti u oblasti društvene zaštite treba da podstaknu aktivniji život ljudi sa invaliditetom i smetnjama, i to na taj način što će biti obezbeđeni Brajevi štampači i slična oprema, ali i rampe za invalidska kolica u Domu.

Izvor: http://www.srbija.gov.rs/vesti/vest.php?id=255057

Calendar
септембар 2023.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930