„Школа животних вештина“ на Мећавнику

Дом Кулина > Izleti > „Школа животних вештина“ на Мећавнику

Драго нам је да са онима који нас воле, подржавају и прате наш рад и активности можемо да поделимо вест да је одржана још једна, шездесет прва, Школа животних вештина за децу и особе са сметњама у менталном развоју.

Овог пута смо од 8. до 13. децембра 2013. године, били на Мокрој Гори, у хотелу Мећавник, Дрвенград. Са двадесет и једним учесником, који живе у шест различитих институција широм Србије (Отон, Велики Поповац, Срце у јабуци, Кулина, Ветерник, Мале пчелице) и четворо деце из Београда, боравило је, бринуло и дружило се девет васпитача. Већина њих је по први пут имало прилике да изађе ван институције и види свет изван ње.

Кроз програмске садржаје који испуњавају сваки сат дана, учесници су се на неформалан и необавезан начин, упознали, дружили и са осмехом на лицу радовали следећој активности.

Дани су нам почињали јутарњом гимнастиком коју смо одржавали у спортској сали, затим смо ишли у дуге шетње, како бисмо максимално користили лепе, сунчане дане да се што боље упознамо са околином која нас окружује и уживамо у лепоти природе, у којој смо боравили. После ручка следи заслужени одмор, а након тога радионице на којима смо имали простора да покажемо своју креативност, кроз различите теме и на различите начине. Наравно незаобилазан део дана, на овом програму јесте дискотека, која је свим учесницима омиљена активност, јер им даје могућност да се опусте и кроз игру, песму и различите игре, као што су караоке, најбољи плесни пар или избор за мис, јачају такмичарски дух, уче функционисању у тиму, али и да се још више зближе и упознају.

Шест васпитача је први пут имало прилике да учествује на једном оваквом програму. И ако сви имају богато радно искуство у овој области, сви су се сложили око тога, да им је било врло значајно и да ће се трудити, да активности спроводе у својим институцијама.

Све ово не би било могуће да без великодушне подршке Фондације Екомер и Хотела Мећавник-Дрвенград уз чију помоћ смо омогућили деци и особама са сметњама у менталном развоју да изађу из своје свакодневнице и укључе се у активности шире друштвене заједнице. Овом приликом бисмо се посебно захвалили особљу хотела Мећавник на изузетној гостољубивости, спремности да изађу у сусрет свим жељама учесника и тиме допринесу њиховој већој социјалној инклузији.

Преузето са сајта Х.О. „Дечје Срце“

Calendar
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930