Podrška porodicama sa decom sa smetnjama u razvoju

Дом Кулина > Edukacija > Podrška porodicama sa decom sa smetnjama u razvoju

15 stručnih radnika iz Srbije, boravilo je u Italiji od 30. januara do 06. februara 2011. godine. Ova studijska poseta organizovana je u okviru projekta UNICEF-a „Podrška porodicama sa decom sa smetnjama u razvoju“, odnosno podprojekta EducAid „Podrška procesu deinstitucionalizacije i socijalne inkluzije dece sa smetnjama u razvoju u Jugoistočnoj Srbiji“.

Tim stručnjaka iz Srbije činili su predstavnici lokalnih uprava Niša i Aleksinca, domova za smeštaj dece u ovim gradovima i doma u Kulini, centara za socijalni rad u Nišu i Aleksincu, UNICEF-a, republičkih organa i Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu. Poseta je realizovana uz veliki trud domaćina, gospodina Emilija Urbinatija, kao i direktora organizacije EducAid – Italija , gospodina Alfreda Kamerinija, profesora Univerziteta u Bolonji.

Tokom studijske posete gostima iz Srbije je predstavljen sistem integrisanih socijalnih usluga u Regiji Emilia Romanja , usluge za socijalnu i obrazovnu inkluziju dece sa smetnjama u razvoju (umrežavanje javnih usluga, škola, udružanja i socijalnih kooperativa; sistem inkluzije u školi; organizacija i upravljanje rezidencijalnim i polurezidencijalnim uslugama; dnevni centri…)

Tim iz Srbije bio je u prilici da vidi načine funkcionisanja sistema socijalnih usluga na nivou regije, provincije, distrikta i opštine Rimini. Predstavnici odbora Regiona Emilia Romagna i odgovorna lica za socijalnu politiku, na sastanku u Bolonji, predstavili su sistem usluga za osobe sa smetnjama u razvoju u ovoj regiji. Prezentacija usluga dopunjena je predavanjem na bolonjskom univerzitetu, a na temu „Veštine i uloga edukatora u uslugama za osobe sa oštećenjima u razvoju“.

Dokumentacioni centar za hendikep, predstavio je projekte edukacije o različitostima u školama i van njih. Prezentacija projekata potkrepljena je posetom srednjoj školi „R. Molari“, u mestu Sant Arcangelo. Poseta Teritorijalnom edukativnom centru, bila je prilika za upoznavanje sa teritorijalnim mrežama, konsolidacijama i jačanjem postojećih veza u perspektivi sistema za integrativno obrazovanje. Tokom posete školskoj upravi u mestu Coriano i osnovnoj školi „Favini“ prikazana su konkretna iskustva.

Grupno stanovanje za lica sa psihičkim smetnjama predstavljeno je u poseti rezidencijalnoj ustanovi „Casa Macanno“, a grupno stanovanje za decu u poseti rezidencijalnoj ustanovi „Tandem“.

Gradska uprava Riminija predstavila je sistem usluga za osobe sa smetnjama u razvoju, od ranog otkrivanja do punoletstva. Tim je bio u prilici da poseti dnevni i rezidencijalni centar u mestu San Clemente, kao i didaktičku farmu „Cassa Santino”, gde je „pet terapija“ jedan od pristupa.

Predstavljanjem socijalnih kooperativa „Millepiedi “ i „Luce sul Mare “ , prezentirani su odnosi sa organizacijama, funkcijama i organima uprave pri organizovanju socijalnih usluga u provinciji.

Tekst je preuzet sa sajta Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu

Calendar
септембар 2023.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930