Prvi sajam socijalne zaštite

Дом Кулина > Vesti > Prvi sajam socijalne zaštite

Ministarstvo rada i socijalne politike sa svojim partnerima organizovalo je 10. februara, u Hali 5 Beogradskog sajma, Prvi sajam socijalne zaštite. Sajamsku manifestaciju svečano je otvorio Rasim Ljajić, ministar rada i socijalne politike. Program za svečano otvaranje pripremili su korisnici usluga socijalne zaštite.

Prvi sajam socijalne zaštite - otvaranje

Na Sajmu je učestvovalo preko 130 izlagača koji su na svojim štandovima prikazali samo deo onog što sistem socijalne zaštite u Srbiji obezbeđuje korisnicima svojih usluga.

Prvi sajam socijalne zaštite - štandovi

Na Sajmu su se kao izlagači prvi put predstaviti:

  • Ustanove socijalne zaštite u kojima se na smeštaju nalazi 18.500 korisnika (domovi za decu, stare, osobe sa invaliditetom).
  • Centri za porodični smeštaj i usvojenje koji se brinu o preko 5.500 dece na hraniteljstvu, preko 600 odraslih na porodičnom smeštaju i 4000 hraniteljskih porodica.
  • Centri za socijalni rad kojima se u 2011. godini za različite vrste usluga obratilo oko 1.000.000 građana.
  • Udruženja građana (NVO) koja pružaju usluge socijalne zaštite različitim korisničkim grupama (deci, mladima, žrtvama nasilja, trgovine ljudima, starima itd).
  • Opštine i gradovi u kojima se realizuju usluge socijalne zaštite (dnevni boravci za decu, osobe sa invaliditetom, pomoć u kući za stare… ).
  • Stručna udruženja i organizacije koje svojim radom doprinose unapređenju sistema socijalne zaštite.
  • Reprezentativni sindikati u oblasti socijalne zaštite.

Na Sajamu su građani mogli da dobiju odgovore na pitanja gde i kako mogu ostvariti neko pravo (novčanu socijalnu pomoć, tuđu negu i pomoć, dečji ili roditeljski dodatak), kako mogu usvojiti dete, kako mogu postati hranitelji, kako mogu svog srodnika smestiti u dom, koje im službe i usluge u zajednici mogu pomoći da reše svoj problem, kako da otvore dom za stare, koji domovi imaju dozvolu za rad, koja je dokumentacija porebna i kojoj se službi treba obratiti.

Prvi sajam socijalne zaštite - logo

Na Sajmu su se mogli videti brojni radovi i rukotvorine korisnika socijalne zaštite nastali u radionicama za radno-okupacionu terapiju.

Prvi sajam socijalne zaštite - radovi štićenika - 1
Prvi sajam socijalne zaštite - radovi štićenika - 2

Sajam je bio dobra prilika i za razmenu iskustava i dobrih praksi u oblasti socijalne zaštite (održali su se brojni okrugli stolovi, radionice, prezentovani su stručni radovi…).
Prvi sajam socijalne zaštite - okrugli sto
Na Sajmu su učestvovali i gosti iz zemalja u okruženju koji su na Sajmu prikazali svoja postignuća u ovoj oblasti ‐ to je ovom Sajmu dalo karakter i Prvog međunarodnog Sajma socijalne zaštite.

Na sajmu su bili predstavljeni rezultati postignuti u oblasti socijalne zaštite tokom reformskog procesa:
Preko 400 uspostavljenih i održivih usluga u opštinama Srbije, oko 5.000 građana koji su posao i redovno primanje pronašli angažujući se u lokalnim samoupravama na socijalnim uslugama (u svim najsiromašnijim opštinama realizuje se neki od projekata koje finansira Ministarstvo rada i socijalne politike).

Sajam je i deo nacionalne kampanje Ministarstva rada i socijalne politike (podržane od strane Delegacije EU u Srbiji) namenjene deci sa smetnjama u razvoju „Bolji smo zajedno“.

Prvi sajam socijalne zaštite - kampanja "Bolji smo zajedno"

Na Prvom sajmu socijalne zaštite svoj štand je imao i Dom za smeštaj odraslih lica – Kulina.

Prvi sajam socijalne zaštite - Dom Kulina - 1
Prvi sajam socijalne zaštite - Dom Kulina - 2
Prvi sajam socijalne zaštite - Dom Kulina - 3

Ulaz na sajam je bio slobodan. Sajam je trajao od 10:00 do 19:00 časova i bio je neprofitnog karaktera.

Calendar
септембар 2023.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930