Radionica: Jačanje saradnje ključnih aktera deinstitucionalizacije

Дом Кулина > Projekti > Radionica: Jačanje saradnje ključnih aktera deinstitucionalizacije

U okviru projekta „Put od institucije do samostalnog života“ održana je radionica pod nazivom „Jačanje saradnje ključnih aktera deinstitucionalizacije (institucije, CSR, pružaoca socijalnih usluga, resornog Ministarstva)“. Projekat se realizuje sa ciljem jačanja kapaciteta ključnih aktera transformacije institucije, deinstitucionalizacije i socijalne inkluzije osoba sa intelektualnim smetnjama u lokalnu zajednicu, a finansiran je od strane Evropske unije u okviru projekta Otvoreni zagrljaj.

U domu za smeštaj odraslih lica “Kulina”,u perodu od 23. do 24.6.2015. godine održana je gore pomenuta radionica na kojoj su prisustvovali predstvanici svih Centara za socijalni rad širom Srbije, a čiji su štićenici obuhvaćeni projektom, hranitelji, predstanici hranitelja, uprava doma, predstavnici Humanitarne organizacije “Dečje srce”, kao i Biljana Zekavica načelnik Odeljenja za inspekcijski nadzor Sektora za brigu o porodici i socijalnoj zaštiti u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Cilj radionice je bio još jedno sumiranje pređašnjeg rada ali i dogovor oko konačne, ali i već dobro isplanirane, strategije deinsitucionalizacije korisnika doma i njihovog odlaska u hraniteljske porodice. Svi prisutni su se složili da je zajednička saradnja, komunikacija i povezivanje svih aktera i učesnika u procesu sada od najvažnijeg značaja. S obzirom na to da je se projektom ustanovljena nova usluga Hraniteljstvo za odrasle, bilo je puno nedoumica koje su ovom radionicom rešene. Vidni problem jeste bio umrežavanje svih potrebnih aktera u procesu deinstitucionalizacije, te je istaknuto je da je direktna komunikacije između doma “Kulina”, hranitelja i njihovih predstavnika, kao i Centara za socijalni rad – staratelja, sada presudna, i da se mora nesmetano odvijati, uz međusobnu saradnju, podršku i razumevanje. Takođe, dogovoreno je da je krajnji datum za premeštanje korisnika u hraniteljske porodice.

Radionica je završena uz optimizam i veliko uzbuđenje zbog krupnog koraka koji očekuje naše sugrađene koji će se uskoro naći u svojim novim domovima.

Calendar
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930